השפעת התזונה על כל שלב בחיינו
השפעת התזונה על כל שלב בחיינו- מטרום עוברות עד זיקנה. לאחרונה פורסמו תוצאות מחקר חדש שמצא כי חשיפה לג'אנק פוד במהלך ההריון ובילדות המוקדמת קשורה עם בעיות התנהגות ובעיות רגשיות חמורות יותר.
אין ספק כי מגוון המזון, כמותו ומרכיביו משפיעים על בריאותנו. אך, כמה מאיתנו יודעים כי אופי המזון משפיע על המוח? וההשפעה הנה ארוכת טווח ומתבטאת לאחר שנים.
מחלת האלצהיימר היא מחלה הפוגעת במספר גדל והולך של אנשים ומונעת מהם ליהנות מזקנתם.
הרפואה מבינה את מהות המחלה אך סיבתה עדיין לא ידועה, לכן אין פתרון תרופתי לבעיה. כיון ששכיחותה הולכת וגדלה הממסד הרפואי החל להתייחס אליה כאל מגיפה ולכן השלב הראשון הוא זיהוי גורמי סיכון ומניעתם.
מחלת האלצהיימר מתפתחת באיטיות ועוברות שנים רבות מאז הופעת השינויים הראשונים במוח עד הביטוי הקליני, כך שיש חלון הזדמנויות גדול כדי למנוע את המחלה.
הוכח שיתר לחץ דם, פרופיל שומנים גבוה, השמנת יתר וסוכרת הם בין גורמי הסיכון בנוסף להעדר פעילות גופנית מספקת, מה שמוביל למסקנה המתבקשת - קשר התזונה. כמות גדולה של קלוריות, עודף פחמימות ריקות וג'אנק פוד ומיעוט שומנים טובים וסיבים תזונתיים יובילו לפתולוגיות המוזכרות.
עם הזקנה חלק מהנוירונים במוח מתים מוות טבעי, אך בהזדקנות בריאה הקצב הוא מינימלי ורק בחלק מאזורי המוח. בנוסף, גם בזקנה המוח מייצר מאות נוירונים חדשים מידי יום ונוירונים אחרים בסביבה ממלאים את הנקודה החלשה ויוצרים קשרים חדשים. אך לשם כך אנו צריכים לעזור למוח, וכמו בכל דבר אחר העזרה צריכה להיות מורכבת מתזונה ופעילות גופנית בשנה האחרונה הצטברו תוצאות של מספר מחקרים אשר מצאו כי תזונה המבוססת על מזון צמחי, פירות טריים, שמן זית כמקור עיקרי לשומן, מוצרי חלב חים, דגים, מעט בשר בקר ומעט יין עוזרת במניעת המחלה. התזונה אשר מגינה מפני שבץ מוחי והתקף לב יעילה גם נגד דמנציה. דיאטה שעשירה בשומנים בלתי רוויים וכמה תוספי מזון שנחקרו ונמצאו יעילים במניעה.
ללא כמות מספיקה של חומצות שומן חיוניות, שאותן חייבים לקבל מהתזונה, ונוגדי חמצון, המוח פשוט לא יעבוד כהלכה. הניוון המוחי באלצהיימר קשור בתהליכים של חמצון יתר של תאי המוח ולכן אכילת מזון המכיל נוגדי חמצון כמו: ירקות עלים, תותי-יער, אוכמניות, תפוח-עץ ורימון יכולה לעזור.
כפי שציינתי המוח זקוק לחומצות שומן בלתי רוויות. אומגה 3 היא חומצה כזו שהגוף לא מייצר אותה והמוח זקוק לה. ניתן לקחת כמוסות ונמצא אותה בדגי-ים ממים קרים.
כמו-כן נמצא כי ויטמיני B ובמיוחד B6,B12, וחומצה פולית חשובים לשמירת המוח. שתיית קפה מגנה על המוח ומפחיתה סיכון להופעת אלצהיימר.
בנוסף לכך המוח זקוק לפעילות. מחקרים מראים כי אנשים בעלי השכלה גבוהה מועדים פחות לפתח אלצהיימר עם הזדקנותם. אולי כי הם ממשיכים להיות פעילים מבחינה מנטלית, לקרוא, לפתור תשבצים, סודוקו ולשחק ברידג' הן פעולות שאינן מצריכות תואר אקדמי. להיות פעיל חברתית ולהוריד רמת לחץ יתרום רבות לשמירת בריאות המוח.
אך, וזה מחזיר אותי לתחילת המאמר, כל הפעולות שציינתי כאן ותהיה השפעתן חזקה ככל שתהייה, אינן מידיות אלא מצטברות במשך השנים. ההשפעה היא מניעתית ולכן כל האמור כאן צריך להתחיל בילדות. התזונה בילדותנו, אם לא לפני, משפיעה על זקנתנו.
כדי למנוע ירידה קוגנטיבית של המוח אנו זקוקים למזון בריא, פעילות גופנית, גירוי אינטלקטואלי, הפחתת לחצים והחשוב מכל - שמירה על משקל גוף תקין!







